سیستم حاکمیت شرکتی
گسترش و پيچيدگي روزافزون وشتاب آميز واحدهاي اقتصادي در جهان پيشرفته امروز، نيازهاي ناشي از کمبود منابع و افزايش رقابت، وجود انواع مخاطرات در زمينههاي مالي، اداري و تجاري که هدفها و سياستهاي سازماني آنها را چه از درون و چه از برون به شدت تهديد ميکند، سبب شده است تا کنترل مستقيم و انفرادي اين گونه واحدها ناممکن شود و نياز به استقرار يک سيستم کنترلی اثربخش به عنوان جزيي جدايي ناپذير از سيستم مديريت کارآمد مورد توجه قرار گيرد.
"سیستم حاکمیت شرکتی، سبک نوین مدیریت"
استقرار و بهکارگیری کنترلهای داخلی مناسب و اثربخش در سازمان ها، یکی از مهمترین عوامل در ارتقای شفافیت اطلاعاتی بازار سرمایه و همچنین کمک به مدیران در جهت حصول اطمینان بیشتر نسبت به تحقق اهداف اثربخشی، کارآیی عملیات، رعایت قوانین و مقررات گزارشگری مالی می باشد. رمز موفقيت هر بنگاه اقتصادی، در گرو هدايت مطلوب آن است؛ به گونه اي که ميتوان ادعا کرد راز جاودانگي شرکتها و سازمانهاي معروف و خوش نام، برخورداري آنها از مدیریت موثر و کارا نهفته است. مفهوم حاکمیت شرکتی (CORPORATE GOVERNANCE) به منظور رفع مشکلات ناشی از تفکیک مالکیت شرکت و مدیریت آن ابداع شده و هدف اصلی آن بهبود عملکرد شرکتها، ایجاد شفافیت و پاسخگویی مدیران در برابر ذینفعان و سهامداران است.
تعریف نظری حاکمیت شرکتی:
حاکميت شرکتي مجموعه قوانين، مقررات، ساختارها، فرآيندها، روابط، فرهنگ ها و زیر ساخت هايي است که موجب دستيابي به هدفهاي پاسخگويي، شفافيت، عدالت و رعايت حقوق ذينفعان ميشود.
اهم دستاورد استقرار سیستم حاكميت شركتی:
- خلق ارزش و استفاده موثر از منابع سازمان
- پاسخگویی و افشای اطلاعات به موقع
- بهبود دسترسی به بازارهای سرمایه و بازارهای مالی
- رعایت منافع سهامداران به عنوان اصلیترین طبقه از ذینفعان
- تسهیل فرآیند نظارت مؤثر بر عملکرد مدیران
- جاری سازی نظام سلامت اداری در کل سازمان
- افزایش بهره وری با اصلاح ساختار و کنترلهاي داخلي کارآمد
- افزایش سطح اعتماد و شفافیت در فعالیتهای سازمان برای تمام سرمایهگذاران
ذینفعان سیستم حاكميت شركتی:
- هيات مديره
- مديران عامل
- کمیته حسابرسی
- کمیته ریسک
- کمیته استراتژی
- واحد حسابرسي
- واحد امور مالی
- واحد ذیحسابی
- واحد مبارزه با پولشویی
- واحد بودجه و برنامه ریزی
- امور مجامع و کمیته ها
- مشاوران و تحلیلگران مالی